A mindennapi demokráciáért!

2013.10.20. 16:20

1077091_574724539232664_655362210_o.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://keszi.blog.hu/api/trackback/id/tr165589521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mizar 2013.10.20. 18:08:23

Polgármesterünk és alpolgármesterünk, városunk több ezer polgárával szemben, mindenképpen híres repülőterünk mezején kívánja fölépíteni a város sportközpontját, holott erre több alkalmas hely is van városunkban!

Mezőnk, repterünk megvédése civil kezdeményezés, de városunk vezetése politikai harccá változtatta, hogy elterelje a figyelmet a sok ezernyi polgár tiltakozásáról!

Ha demokrácia van, akkor nem lehet, hogy pár pozícióban lévő ember akarata érvényesüljön a közakarattal szemben! Ügyünk tehát országos jelentőségű! Ezért kérlek segíts minket!

Miért fontos nekünk a mező védelme?

Kiemelkedő a terület természeti jelentősége. A Pesti-síkság része, az ökológiai folyosó magterülete, többek között az egyik legnagyobb ürgeállomány otthona -szakemberek 2-10 ezres populációval számolnak. Védett fajról van szó, melynek jelenleg 250 000 Ft az értéke egyedenként! Innen telepítenek át egyedeket az ország egyéb területeire, de Ausztriába is. Mezőnk sok további védett -közöttük több vörös listás állat- és növényfaj otthona. Ilyen a kerecsen sólyom, a parlagi sas –(az ő fő táplálékuk is az ürge), továbbá vakond, zöld gyík, zöld varangy, songáriai cselőpók és még sok más. Az ősgyepes talajon gyógynövények és szegfűgombák nőnek.

A terület kiemelkedő helytörténeti, történeti jelentőséggel is bír. 1929-ben a mezőn kezdte meg munkáját az akkor alakult Posta repülőszakosztály. Azóta hosszú éveken át több repülőklub –a MALÉV és az Opitz Nándor Repülőklub – működött itt egymás mellett, békében. Itt képezték a MALÉV-pilótákat, de itt készültek fel a különböző repülős világversenyek magyar szereplői is, akik kivétel nélkül említésre és büszkeségre méltó eredményekkel zárták ezen versenyeket. A mindenkori városvezetés és a klubok közötti minden vita, jogi huzavona és félreértés ellenére is a Dunakeszi repülőtér országos és helyi kincs – a szintén egyedülálló, gróf Széchenyi István, gróf Batthyány Elemér alapította Alagi Lóversenypályával és tréningközponttal együtt, mely a reptér közvetlen szomszédságában található, illetve melynek épületei és környezete országos szintű műemléki védelem alatt állnak.

Az elmúlt években többször is komoly veszélybe került a repülőtér és a mező léte, többször is felmerült már területének beépítésre szánt övezetbe vonása, amihez azonban a Természetvédelmi Felügyelőség nem járult hozzá, mert az Országos Területrendezési Terv értelmében a repülőtér 2003-óta a Nemzeti Ökológiai Hálózat része. Mindkét tényező önmagában is indokolja, indokolná a teljes körű érték- és állagmegóvást! Egyedülálló az agglomerációban és a Dunakanyarban, hogy egy ekkora, és a fentiekben vázolt, de sok egyéb értékkel rendelkező, összefüggő zöldterület repülőtérként tudhat/tudna üzemelni. Egy esetlegesen ideépülő sportkomplexum, mely forgalmat és növekvő infrastruktúrát generál, megváltoztatja a tájat, a mező éjszakai életét erős fénnyel bevilágítja, így tönkreteszi annak életét, hangulatát.

Nem mellékes tény, hogy a repülőtér és a mező a 2013-as árvízi mentés idején a térségbe (ide tartozik a Duna túloldala – Surány, Horány, Kisoroszi, Szentendre, Szentendrei-sziget, valamint a Komáromi kistérség) vezényelt helikopterek, repülők és különböző katonai és egyéb szervek otthona volt. A hangárokban sok tűzoltó, katasztrófavédelmi szakember és önkéntes volt elszállásolva, kormányzati, katonai gépek szálltak le és föl, tehát a terület stratégiai szempontból is megóvandó!

2013 június 30.-án a Városvezetés a repülőteret szabálytalan repülésekre hivatkozva bezárta – noha ezen ügyekben hatályos bírósági végzések nincsenek, az eljárások folyamatban vannak vagy megtorpantak. Az egyeztetések, szerződéskötések a Városvezetés és a repülőklubok között – lakossági nyomásra – hónapok óta zajlanak, de repülés továbbra sincs a reptér mezeje fölött! A lakossági internetes fórumokon mindenki számára világos, hogy a repülősport, valamint a lovaglás területet megtartó, arra aktívan felügyelő sportok, továbbá társadalmi hasznosságuk is megkérdőjelezhetetlen.

Ha a mező egységét engedjük megbontani, nem lehet majd gátat szabni az átminősítéseknek, beépítéseknek!

A helyi politika saját játszóterévé igyekszik változtatni a a civil tiltakozást! A 2013. július 10-én életre hívott, ma már több mint 5000 főt számláló, zárt facebook-csoport és a több mint 2000 fős nyílt csoport tagjai mind politikai hovatartozástól függetlenül sorakoztak föl a mező ügye mögött!

Ezért is számítunk az aláírásodra – hogy végre meghallják hangunkat az illetékesek!

Segítsd ügyünket, hogy repülőterünk, mezőnk így maradhasson meg az utókornak!

Aláírásoddal segítheted az igazi demokrácia megvalósulását, ahol a nép mondja meg, mit tesz a tulajdonával és nem pár éppen pozícióban lévő ember!

Bővebb információt a www.facebook.com/DKrepter oldalunkon találsz.

Petíciónkat a Dunakeszi Repülőtér védelmében itt írhatod alá:
www.peticiok.com/a_dunakeszi_repulterert_es_az_igazi_demokraciaert

Aláírásodat köszönjük!

senior01 2013.10.21. 13:48:30

Nagyon jól összeszedted a lényeget
süti beállítások módosítása